Dani medijske pismenosti

05.04.2019. 14:32

Predavanja; "Govor mržnje u medijima" i "Na što treba paziti kod izbora i preuzimanja  aplikacija za djecu"

 

 

https://www.medijskapismenost.hr/dani-medijske-pismenosti-2019-raspored-dogadanja/

Dani medijske pismenosti 08.- 09. travnja 2019. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja održani su u Gradskoj knjžnici "Don Mihovil Pavlinoviić..
Portal medijskapismenost.hr proizašao je iz kampanje Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a “Birajmo što gledamo” koja je kroz različite primjere prikazala mogući utjecaj medija na djecu i roditelje. U međuvremenu, oko teme medijske pismenosti okupili su se i drugi partneri, koji svojim djelovanjem doprinose podizanju medijske pismenosti u Hrvatskoj, a među njima su Akademija dramske umjetnosti, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez, te brojni drugi suradnici.

 

Na danima medijske pismenosti od 08. do 09. 04. u Gradskoj knjižnici održana su poučna predavanja;  "Govor mržnje u medijima" za djecu i odrasle, 08. travnja u 09:00, predavanje je, koje je  održala  dr. sc. Marija Jović diplomirana novinarka, naglasivši pri tome, kako pojedini mediji zloupotrbljavaju medijski prostor, opredjeljujući se za ovu ili onu političku, društvenu ili kulturnu opciju. Također predavačica je naglasila važnost profesionalizma u novinarstvu te fokus stavila na važnost upućenosti u područje kojim se novinar bavi, bez paušalnih i površnih informacija.

Diplomirane knjižničarke dr. sc. Marija Jović i Marija Šućur kao informacijske stručnjakinje djeci i roditeljima su, 09. travnja u 10.00 h na predavanju "Na što paziti kod izbora i preuzimanja aplikacija za djecu", predočile zamke koje se kriju u pojedinim sadržajima pod oznakom dječji te na što posebno treba obratiti pažnju u virtualnom prostoru.