Književna večer posvećena Juri Ujeviću

12.03.2019. 10:01

Kad se budem rastajao od zvijezda
molim stručak vrijesa i kadulje
s plavih visova imotskih gora
nek sunce zađe u svaki škrip
trešnje nek budu slatke ko pupoljci
djevojački osmjesi ko zlatan klas
i nek se poezija čita na glas
i neka me isprate ulicom beskraja
bitanga princeza i pas

Jure Ujević

 

U organizaciji Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“, uz poeziju, izložbu slika Jure Ujevića te Jurine pjesme u njegovoj „živoj“ interpretaciji, dostojanstveno je obilježena večer poezije u sjećanje na umjetnika - Juru Ujevića.

O Jurinom životu i dugogodišnjem prijateljstvu s njim govorila je Mara Ožić-Bebek. Stihove iz deset zbirki pjesama koje je objavio interpretirali su Ante Šućur i profesorica Ivana Petričević.

Osvrnuvši se na umjetnički opus Jure Ujevića, ravnatejica Gradske knjižnice Marija Jović istaknula je Ujevićevu jedinstvenost uklapanja njegovog slikarstva u same njegove pjesme. Također je nadalje naglasila njegovu ujevićevsku književnu vrijednost, ustvrdivši pri tome,  kako treba Jurinu radu u budućnosti dati više značaja,  kojeg je zaslužio svojim vrijednim književnim radom, a što do sad nije dovoljno činjeno.

 

 

 

 


JURE UJEVIĆ (Krivodol, 10. rujna, 1942. - Imotski, 12. ožujka, 2004.)

JURE UJEVIĆ dugogodišnji djelatnik i voditelj Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović" rodio se 10. rujna 1942. godine u Krivodolu. Gimnaziju je završio u Imotskom, a studij jugoslavenskih i svjetske književnosti u Zagrebu. Dobio je više književnih nagrada. Pisao je pjesme, komedije, eseje, te kritike, feljtone, članke i humoreske. Priredio je više izložbi slika dalmatinske naive. Mnoge su mu pjesme uglazbljene. Objavio je zbirke pjesama Svanuće ljubavi (Zagreb, 1969.), Zanosne tišine (Zagreb, 1971.), Egzotični putnik (Zagreb, 1973.), Ljubav može u vrijeme (Zadar, 1975.), Zavodnik (Imotski, 1985.), Prepoznati predjeli (Zagreb, 1989.), Proljeće u duši (Rijeka, 1991.), Vatre noći (Split, 1994.), 30 ljubavnih i jedna imotska (Imotski, 1995.), Sunce u čovjeku (Split, 1996.), potom knjige humora Trojanska mazgetina (Split, 1993.) i Humor & satiri (Split, 1999.) te tri humoristična nosača zvuka na kojima govori i pjeva svoje tekstove.

Arhiva vijesti