HRT - HTV2 21.11.2018. 10:30 h Školski sat: Zašto odlazite u knjižnicu?

20.11.2018. 12:35

 

U Školskom satu doznajemo kako izgleda imotska knjižnica nakon sto pedeset godina utemeljenja i što ta knjižnica znači imotskim učenicima,...

HRT - HTV2 21.11.2018. 10:30 h

Školski sat: Zašto odlazite u knjižnicu?

U Školskom satu doznajemo kako izgleda imotska knjižnica nakon sto pedeset godina utemeljenja i što ta knjižnica znači imotskim učenicima, kako knjižnična djelatnost utječe na kulturu, a kako kultura na razvoj grada, te kako strategija razvoja grada uključuje razvoj obrazovanja i njegovanje kulturne baštine o čemu govori gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić.
Ravnateljica Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović", dr. sc. Marija Jović, otkriva niz zanimljivih detalja iz imotske kulturne baštine, poput onih o izvođenju Asanaginice na autentičnim mjestima radnje te naše najpoznatije pučke balade, na imotskoj kuli Topani nadomak litice koja se obara u Modro jezera, ali i o izvođenju te balade u svjetskim kazališnim i opernim kućama, te čitaju li imotski učenici imotske pisce i koji su to pisci.
Jedan od njih je poznati pjesnik i političar Vlado Gotovac čiju je bistu izradio akademski kipar Ivan Kujundžić. Kipar nam objašnjava zašto je imotska kiparska tradicija tako bogata i drevna.
U razgovoru o ulozi knjižnica i važnosti čitanja sudjeluju učenici Osnovne škole Lučko. Oni nam predstavljaju svoje zanimljive projekte njegovanja kulturne baštine koje ostvaruju tijekom školske godine pod vodstvom svoje profesorice dr. sc. Mile Pandžić.

 

Voditelj: Marko Bratoš
Redateljica: Ivana Radovčić
Urednica: Ljubica Benović

https://raspored.hrt.hr/?raspored=1&mreza=3&datum=2018-11-21

Arhiva vijesti