BUDI TINIĆ!

12.07.2018. 12:00

U dvorištu Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ u Imotskom, 17. srpnja u 19:30 h održati će se predstavljanje projekta Kulturno umjetničke udruge „Ujević“ – DJECA, RIJEČ I SLIKA.

BUDI TINIĆ!

U dvorištu Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ u Imotskom, 17. srpnja u 19:30 h održati će se predstavljanje projekta Kulturno umjetničke udruge „Ujević“ – DJECA, RIJEČ I SLIKA.

Kao rezultat projektnih aktivnosti  Udruge svjetlo dana,  naime ugledale su dvije slikovnice Tinići u gostima 1 i Nevolje u Tinogradu – prilagođena slikovnica

Tinići u gostima, sadrži tri priče, a koje su napisala i oslikala djeca u Lovreću, Prološcu i Studencima pod vodstvom svojih nastavnika. Kroz tri različita pristupa djeca su nam približila ljepotu svog mjesta ali i ljudske odnose, kako međusobne,  tako i odnos prema prirodi i talentima.

Originalnu slikovnicu Nevolje u Tinogradu  pisala su djeca na radionici u Krivodolu 2015. godine. Uz djecu školarce revno je sudjelovala i djevojčica Mislava. U to vrijeme još nije išla u školu te su ju članovi Udruge odlučili uključiti u projekt na način da glavnom-pripovjedačkom liku pridodaju neke njene osobine, a također i ime – Miška (Mislavin nadimak).  Od svoje druge godine Mislava, naime boluje od dijabetesa. Priča je  posvećena njoj, ali  i svoj djeci, koja zbog zdravstvenih teškoća bilo koje vrste ne mogu živjeti neopterećeno poput zdravih vršnjaka.

Članovi Udruge Ujević  sa slikovnicom su potom otišli i korak dalje napravivši od nje i posebnu slikovnicu koju će moći koristiti djeca s poteškoćama i s disleksijom. Gospođa Mirjana Matković, iskusna defektologinja, prilagodila je tekst originalne slikovnice, a slikovnica je ilustrirana fotografijama lutaka. Lutke su izradili učenici Škole likovnih umjetnosti Split pod mentorstvom profesorica Vane Bakalić i Kaće Svedružić, a fotografirali su ih Zdravko Olujić i Tomislav Matković. Recenzije su napisale Josipa Gudelj, magistra edukacijske rehabilitacije i logopedica mr. sc. Maja Mustapić. Tisak slikovnice omogućio je Grad Imotski. Slikovnice će na tržištu biti  u dvije verzije:  Na bijelom, sjajnom papiru za ljubitelje raskošnih boja i mat verziju na oker papiru, za one sklonije decentnijim tonovima, posebno namijenjenu za čitatelje koji imaju probleme s disleksijom.  

Na predstavljanju će o projektu DJECA, RIJEČ I SLIKA govoriti voditeljica projekta Vesna Ujević. Predstavit će se i djevojčica Mislava, koja će ispričati svoje iskustvo sudjelovanja u projektu.

O slikovnici će govoriti recenzentice.  Autorica prilagođenog teksta gospođa Matković, o slikovnici će razgovarati i  s okupljenom djecom. Gostovat će nam i simpatična čeljad, lutke iz Tinograda.  Biti će prilike i za fotografirati se s njima. Naći će se tu i poneka grickalica. Nadahnuti naziv Tinići za likove iz Tinograda  udijelila je novinarka Josipa Rimac.

Obavezno zato dođite i dovedite djecu jer ih očekuje predivno iskustvo. Budite i vi Tinić.

Program vodi ravnateljica Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović"  Marija Jović.

U 21 sat pred zgradom Poglavarstva održat će se potom  predstava  Sarmica. Posvetite stoga taj dan svojoj djeci.  S predstavljanja prošetajte na Sarmicu i svojoj obitelji priuštite bogatu kulturnu večer.

 

 

Arhiva vijesti