BUDI TINIĆ!

17.07.2018. 12:00

U vrtu Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ u Imotskom, 17. srpnja u 19:30 h održano je predstavljanje projekta Kulturno umjetničke udruge „Ujević“ – DJECA, RIJEČ I SLIKA.

 


Na promociji prilagođene slikovnice za djecu s disleksijom, Nevolje u Tinogradu i slikovnice Tinići u gostima, proizišlih iz projekta Kulturno umjetničke udruge "Ujević", Djeca, riječ i slika, organizirane u vrtu Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović". Zanimanje roditelja, djece i struke za temu te informacije koje su pri tom razmijenili, potrebu za ovakvim događanjima, dodatno potvrđuju. Bravo!

 
 
 

 

 

 

BUDI TINIĆ!

Kao rezultat projektnih aktivnosti  Udruge svjetlo dana,  naime ugledale su dvije slikovnice Tinići u gostima 1 i Nevolje u Tinogradu – prilagođena slikovnica

Tinići u gostima, sadrži tri priče, a koje su napisala i oslikala djeca u Lovreću, Prološcu i Studencima pod vodstvom svojih nastavnika. Kroz tri različita pristupa djeca su nam približila ljepotu svog mjesta ali i ljudske odnose, kako međusobne,  tako i odnos prema prirodi i talentima.

Originalnu slikovnicu Nevolje u Tinogradu  pisala su djeca na radionici u Krivodolu 2015. godine. Uz djecu školarce revno je sudjelovala i djevojčica Mislava. U to vrijeme još nije išla u školu te su ju članovi Udruge odlučili uključiti u projekt na način da glavnom-pripovjedačkom liku pridodaju neke njene osobine, a također i ime – Miška (Mislavin nadimak).  Od svoje druge godine Mislava, naime boluje od dijabetesa. Priča je  posvećena njoj, ali  i svoj djeci, koja zbog zdravstvenih teškoća bilo koje vrste ne mogu živjeti neopterećeno poput zdravih vršnjaka.

Članovi Udruge Ujević  sa slikovnicom su potom otišli i korak dalje napravivši od nje i posebnu slikovnicu koju će moći koristiti djeca s poteškoćama i s disleksijom. Gospođa Mirjana Matković, iskusna defektologinja, prilagodila je tekst originalne slikovnice, a slikovnica je ilustrirana fotografijama lutaka. Lutke su izradili učenici Škole likovnih umjetnosti Split pod mentorstvom profesorica Vane Bakalić i Kaće Svedružić, a fotografirali su ih Zdravko Olujić i Tomislav Matković. Recenzije su napisale Josipa Gudelj, magistra edukacijske rehabilitacije i logopedica mr. sc. Maja Mustapić. Tisak slikovnice omogućio je Grad Imotski. Slikovnice će na tržištu biti  u dvije verzije:  Na bijelom, sjajnom papiru za ljubitelje raskošnih boja i mat verziju na oker papiru, za one sklonije decentnijim tonovima, posebno namijenjenu za čitatelje koji imaju probleme s disleksijom.  

Na predstavljanju će o projektu DJECA, RIJEČ I SLIKA govoriti voditeljica projekta Vesna Ujević. Predstavit će se i djevojčica Mislava, koja će ispričati svoje iskustvo sudjelovanja u projektu.

O slikovnici će govoriti recenzentice.  Autorica prilagođenog teksta gospođa Matković, o slikovnici će razgovarati i  s okupljenom djecom. Gostovat će nam i simpatična čeljad, lutke iz Tinograda.  Biti će prilike i za fotografirati se s njima. Naći će se tu i poneka grickalica. Nadahnuti naziv Tinići za likove iz Tinograda  udijelila je novinarka Josipa Rimac.

Obavezno zato dođite i dovedite djecu jer ih očekuje predivno iskustvo. Budite i vi Tinić.

Program vodi ravnateljica Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović"  Marija Jović.

U 21 sat pred zgradom Poglavarstva održat će se potom  predstava  Sarmica. Posvetite stoga taj dan svojoj djeci.  S predstavljanja prošetajte na Sarmicu i svojoj obitelji priuštite bogatu kulturnu večer.

 

 

Arhiva vijesti