STEM revolucija

08.06.2018. 11:40

STEM radionice u Knjižnici

 

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u projektu STEM auto u suradnji s Gradskom knjižnicom „Don Mihovil Pavlinović“ i OŠ „Josip Vergilij Perić“ 06. lipnja organizirao je radionice programiranja, robotike i digitalne pismenosti. Prva radionica se održala u konferencijsko galerijskoj sali Knjižnice, Kralja Zvonimira 1, s početkom u 10:30 h, a druga u Osnovnoj školi u 12:30.
Riječ je, naime o projektu, u kojem IRIM-ovi edukatori putuju po Hrvatskoj u ustanove koje su se prijavile i prošle zahtijevnu selekciju te u njima održavaju besplatne radionice programiranja i robotike. Inače STEM revolucija je zapravo crowdfunding kampanja za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole. Organiziranjem radionica proaktivne kulturno-prosvjetne ustanove s Institutom IRIM diljem Hrvatske podižu svijest o važnosti robotike i programiranja.

STEM auto je 'bibliobus' modernog doba. U ciklusima putuje po Hrvatskoj, i služi kao poticaj djeci i mladima da se zainteresiraju za STEM područja i kompetencije. Te kompetencije danas ulaze u brojna zanimanja i karijere koje više ne mogu kvalitetno obavljati svoje aktivnosti bez tih znanja (novinarstvo, psihologija, sociologija, ICT zanimanja, čak i tradicionalna zanimanja poput trgovaca i učitelja). Radionice traju otprilike dva školska sata i na njima se polaznici upoznaju s osnovama programiranja i robotike (kako napisati svoj prvi program, kako ga preseliti na robota/mikroračunalo, kako logički razmišljati pisanjem kodova, itd.).Dodatno, STEM je povezan s vještinama kritičkog razmišljanja i snalaženja u situacijama,čineći polaznike ovih radionica spremnijima za izazove s kojima će se sresti kao građani 21.stoljeća.

 Detaljnije o projektu možete pročitati ovdje http://croatianmakers.hr/hr/pratite-stem-auto-2018-godine/, gdje je interaktivna karta prošlih ciklusa STEM auta.


Ravnateljica dr. sc. Marija Jović dipl. bibliotekar upravo namješta robote za početak radionice

Dio rute prolaska STEM Automobila

 

 

IRIM-ov edukator Vlado Lendvar objašnjava djeci na slikovit i zanimljiv način sve mogućnosti koji već u datom trenutku mogu izraditi.

Marija Šućur dipl. bibliotekar instalira sustav

Arhiva vijesti