Noć knjige

24.04.2018. 08:36

USPJEŠNA NOĆ KNJIGE

https://radioimotski.hr/2018/04/24/projekt-imocanke-cuvarice-ognjista-i-bastine-predstavljen-u-imotskoj-knjiznici/

Večer obogaćena nadahnutim predstavljanjem Imoćanki, koje su u organizaciji Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ i KU „Pismo moja“ predstavile tek jedan manji, ali itekako značajan dio onoga što su predstavile u velikoj Bruxelles dvorani Europskog doma u Zagrebu, kada se tražilo mjesto više.

Povod je bio Međunarodni dan knjige i autorskih prava u sklopu kojih se diljem Hrvatske sinoć, 23. travnja, u knjižnicama obilježila manifestacija Noć knjige.

Uz klapske zvukove divnih glasova klape Neviste, te po prvi puta predstavljene javnosti ženske klape Galluna, imotska publika dobila je čak i raznovrsniji program.

Gromoglasnim pljeskom popraćeno je predstavljanje  gospođa koje su u svoj rad uložile gotovo cijeli život. Radeći neumorno kao slikarice, glazbenice, književnice i znanstvenice potvrđuju tezu o percepciji Imotskoga kao kraja, kao grada u kojem žive i djeluju, čuvajući baštinu te podižu svoje obitelji,  čuvajući  ognjište, hrabri, sposobni, pametni i velikodušni, prije svega ljudi, a napose žene.

U sklopu bogate kulturne večeri upriličena je i izložba slika imotskih slikarica, promocija knjiga. Projiciran je i dokumentarni film „Imoćanke čuvarice ognjišta i baštine“ autora Stipe Šurlina.

Inače „Imoćanke čuvarice ognjišta i baštine“ su izrazito zahtjevan projekt, što organizacijski, što ljudski. Imoćanke na ovome neće stati. Već su u planu nove varijacije projekta, s kojim se namjeravaju predstaviti Europi i svijetu.

 

 Marija Jović u obraćanju publici

 Ženska klapa Galluna

 Ženska klapa Neviste

 

 

prof. Maja Punoš -Rabić prisutne upoznaje s projektom

Hasanaginica ponovno na sceni (kostim nosi gđa. Božena Lončar)

Djelatnice  Knjižnice  Marija Jović,  Ana Đuzel, Marija Šućur (nakon ispraćaja mnoštva posjetitelja)

Pored intelektualnog rada Imoćanke su i vrsne kuharice. Glasovite imotske rafiole (Republika Hrvatska je kroz Hrvatsku gospodarsku komoru zaštitila imotske rafiole znakom Izvorno hrvatsko) i Imotska torta.

 

***

https://radioimotski.hr/2018/04/19/imocanke-cuvarice-ognjista-i-bastine-u-ponedjeljak-u-imotskom/

 

Samo svemir nam je granica!
Kako bismo jedan mali djelić onoga što smo predstavile u velikoj dvorani Bruxelles Europskog doma u Zagrebu, 04. travnja 2018. prenijele i u Imotski u sklopu međunarodne manifestacije, Noć knjige, Gradska knjižnica "Don Mihovil Pavlinović" i Kulturna udruga Pismo moja organiziraju reprizno predstavljanje. Vrijedne, pametne, velikodušne i hrabre žene predstaviti će se 23. 04. i imotskoj publici. u 20 h u konferencijsko-galerijskoj sali Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović" Kralja Zvonimira 1 , Imotski.

Gradeći ovaj projekt, žene Imotskog uključuju se u obilježavanje aktualne Europske godine kulturne baštine i Liturgijske godine majčinstva, nadahnute prošlogodišnjom velikom proslavom 300-te obljetnice oslobođenja Imotskog od Turaka. Sve navedeno oblikovalo je naslov i sadržaj ove tribine koja je tek odsjaj stvarnog sjaja imotske ženske kulturne scene.

Ovaj bogat kulturni događaj održat će se u konferencijsko-galerijskoj dvorani Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović" Kralja Zvonimira 1, a uključuje glazbene, literarne, filmske, gastronomske i druge sadržaje koji će predstaviti kulturno i tradicijsko stvaralaštvo žena grada Imotskog, od vremena imotske pjesnikinje Ane Vrdoljak Imotskinje (sredina 19. st.) do danas.

O NOĆI KNJIGE
Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena.

Noć knjige je organizirana kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, uz osnovnu nakanu predstavljanja knjiga domaćih i svjetskih autora te druženja uz knjigu i čitanje. Priliku za to pružili su "Svjetski dan knjige i autorskih prava" (23. travnja) te "Dan hrvatske knjige" (22. travnja).

Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega, koji se svakodnevno dovode u pitanje trivijalizacijom i medijskim zapostavljanjem.

U program obilježavanja uključene su institucije, organizacije, neprofitne i interesne skupine te tvrtke koje se bave knjigom, a program čitanja, predstavljanja knjiga i autora te druženja uz knjigu i čitanje, ostvaruju kroz zajedničku suradnju.


Noć knjige se od 2014. godine, potaknuta iskustvima i uz pomoć organizatora u Hrvatskoj, održava u Sloveniji i Crnoj Gori, a od 2017. godine i u Bosni i Hercegovini.


Noć knjige održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH te odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.Tko su organizatori projekta?

Organizatori projekta Noć knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Noć knjige financijski podržavaju: Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.OPĆE NAPOMENE

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se od 1996. godine, odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio "Juditu".

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Fotografije

Noć knjige_plakat_A3