Kulturna tribina "Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine"

27.03.2018. 08:45

https://www.youtube.com/watch?v=7D1_ruPp06E

Za vrijeme i nakon događanja...

http://magazin.hrt.hr/437867/imocanke-cuvarice-ognjista-i-bastine

https://web.facebook.com/vesna.ujevic.5/posts/2063716633897689

Razni putevi vode u Imotu - ali na svim putovima ste dobrodošli! poruka je ove tribine...
Tamo se ima što čuti i vidjeti... Od Imote samo su Imoćanke lipše...

Doista smo uživali u bogatom programu kojeg su nam pripremile vrijedne Imoćanke, koje su dolazeći u Zagreb iz 450 km udaljenog Grada na gori, donijele mirise, okuse i umjetnička djela Imotske krajine... donijele su glazbu i svojim nastupom zapalile iskru u svim srcima... okrijepile su nas duhovno i tjelesno.
Ovo je samo prvi korak , premijera jer ovaj vrijedni projekt zaslužuje veću medijsku pozornost, zaslužuje promociju u svim našim gradovima... Ozarena lica slušatelji su slušali skladbe i pogledali autorski dokumentarni film " Imoćanke čuvarice ognjišta i baštine" gospodina Stipe Šurlina u kojem su predstavljene sudionice kompleksnog programa, sudionice glazbenice, slikarice, književnice, profesorice, znanstvenice... Ovo događanje nameće potrebu revalorizacije književnog stvaralaštva žena i doprinosa žena kulturi.
Želim zahvaliti posebno gospođi Maja Punoš Rebić i Maja Delic Persen na izuzetnom doprinosu u organizaciji ove kulturne manifestacije, i svim sudionicama. Vrijeme je proletjelo, prekratko je trajalo - nadam se da će nam se uskoro pružiti mogućnost da ih ponovno slušamo i da uronimo u stvaralaštvo svake od njih ponaosob... podijelili smo " kapi" žednoj duši ...
Hvala Kulturnoj udruzi Pismo moja, hvala pokrovitelljima Gradu Imotskom i Školskoj knjizi Zagreb!

Ženska klapa Neviste i Kulturna udruga Pismo moja Imotski (osnovani 2007.) čuvarice i promicateljice klapske tradicije grada imotskog te organizatorice mnogih klapskih manifestacija – tradicionalnog imotskog Susreta klapa ''Pismo moja '', koncerta'' Klape Gospi od Anđela'', te božićnog klapskog koncerta ,, Radujte se, narodi''….Kroz svoj repertoar baštine skladbe imotskih autora, tradicijske klapske napjeve te sakralne pjesme.
Iako većina članica klape nisu rođene Imoćanke već imotske ''neviste'',ljubav prema gradu u kojem žive,rade,stvaraju i podižu obitelji potiče ih i ohrabruje u njihovom stvaralaštvu.

Na završnom dijelu 56. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa održanom od 18. – 24. ožujka 2018.g., u Zagrebu na Glazbenoj akademiji, u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH nastupilo je u raznim disciplinama 13 učenika te Dječji pjevački zbor glazbene škole Dr. fra Ivan Glibotić iz Imotskog. Kao i uvijek izvrsni Imoćani osvojili su 14 nagrada, od toga 4 prve i 9 drugih i 1 treću nagradu.

S nama su večeras svoje izuzetno umijeće podijelile Petra Olujić (oboa) i Anamarija Miličević ( klavir) te Rahela Ujević(sopran).

Očuvanjem kulturne baštine i prenošenjem tradicije i vrijednosnog sustava na mlade kroz redovno obrazovanje, sudjelovanje u radu Pučkog otvorenog učilišta Imotski te koristeći mogućnosti Gradske knjižnice Don Mihovil Pavlinović,generiraju mnoge kulturne manifestacije npr., " Imotska sila '' ), promiču čitalaštvo, pisanje i stvaranje Imoćana te organiziranjem mnogih promocija knjiga i tribina nastoje obogatiti kulturnu sliku grada.

Imena koja vrijedi zapamtiti, imena koja ćemo još puno puta čuti...
1. Predsjednica Klape i Udruge – Maja Punoš Rebić,prof.
Umjetnički voditelj klape – Vanja Domazet,prof.
Ostale članice: Ivana Kujundžić (dopredsjednica Udruge)prof., Mara Garac, dip.iur (tajnica Udruge), Ana Đuzel dipl.oec, Ivana Bekavac prof. , Mila Jakić prof.


2. Maja Delić Peršen
imotska književnica,čuvarica imotske usmene predaje,autorica knjiga posvećenih imotskim vilama,imotskim vodama,kamenu,istraživačica stare imotske ženske književnosti. Uz svoj publicistički opus, autorica je i teksta za radio dramu Oslobođenje Imotskog od Turaka AD 1717

3. Vesna Ujević-likarica,književnica,humanitarka,organizatorica kulturnih manifestacija,čuvarica i promicateljica imotskog identiteta Tina Ujevića, predsjednica Udruge Tin Ujević. Jedna je od važnijih suradnika na uprizorenju Muke Gospodina našega Isusa Krista koja je postala bitan dio imotske baštine.

4. Gordana Radić,prof.-
književnica i slikarica,autorica mnogih tekstova,nekoliko zbirki pjesama i monografije ,,Bako-imotske karnevalije'' . Organizatorica je izložbi posvećenih građanskom životu Imotskog . Neke njezine pjesme uvrštene su i u čitanke Hrvatskog jezika u osnovnoj školi,predstavljajući zavičajni govor.

5. Mara Pezo prof. i Monika Pavlović Grabovac prof. ,bivša i sadašnja ravnateljica imotske osnovne škole.

Mara Pezo-pisala je mnoge tekstove u svjetovnim i crkvenim listovima,glumila u brojnim kazališnim predstavama,Osnivačica je Večeri francuske šansone u Imotskom te velika zaljubljenica i promicateljica francuskog jezika u Imotskom zbog čega je i nagrađena od strane Republike Francuske.

Monika Pavlović Grabovac ,glumila je glavnu ulogu u Hasanaginici- velikom scenskom projektu grada Imotskog . Prevoditeljica mnogih sportskih događanja. Kao sadašnja ravnateljica škole,potpora je velikim projektima osnovnoškolaca u očuvanju baštine- ,,Dukati moga zavičaja'',učeničke zadruge ,,Vila Jezeranka''.

6. Ankica Jukić dr.sci,ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Imotski.

7.Marija Jović dr.sci, ravnateljica Gradske knjižnice Don Mihovil Pavlinović.
Nakon uspješnice, "Uloga diplomacije u razvoju turizma"u izdanju Školske knjige, autorica dr. sc. Marija Jović objavila je novu knjigu "Uloga ravnatelja u promicanju kvalitete knjižničnih usluga", u izdanju Synopsis Zagreb-Sarajevo, koja će zasigurno unaprijediti spoznaje za stvarnim potrebama struke.

I naravno ništa od svega ne bi bilo da nije naše drage Gospe od anđela , naše zaštitnice , Majke koja nam nosi biblijsku poruku nade da Bog spasava svoj narod...
Autor: Vesna Matić

***

Što je njezina vrlina veća, što je plemenitiji njezin lik i posvećeniji istini, pravednosti i dobroti - to više muškarac treba težiti da bude dostojan nje. Povijest civilizacije bi se zapravo mogla opisati u terminima produhovljenosti žena. Fulton Sheen

 

 

 

 

 

 

 

Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje. Muževljevo se srce uzda u nju, i blagom neće oskudijevati. Ona mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane vijeka svojeg. (Izr. 31, 10-12.)

 

Kulturna tribina “Imoćanke-čuvarice ognjišta i baštine” zajednički je projekt Kulturne udruge Pismo moja Imotski,Collegiuma Hergešić/Odeon Zagreb te Imoćanki koje svojim kulturnim stvaralaštvom te promocijom i zaštitom kulturne baštine oplemenjuju i grade kulturni identitet Grada Imotskog.

Ovaj bogat kulturni događaj održat će se u velikoj dvorani Bruxelles,Europskog doma u Zagrebu,a uključuje glazbene,literarne,filmske,gastronomske i druge sadržaje koji će predstaviti kulturno i tradicijsko stvaralaštvo žena grada Imotskog,od vremena imotske pjesnikinje Ane Vrdoljak do danas.

Predstavit će se različite sfere kulturnog stvaralaštva grada Imotskog,a u razgovoru s predstavnicama imotske kulturne scene,razmotrit će se stanje i potencijal kulture grada Imotskog.

Ovom bogatom tribinom,žene Imotskog uključuju se u obilježavanje aktualne Europske godine kulturne baštine i Liturgijske godine majčinstva,a nadahnute prošlogodišnjom velikom proslavom 300-e obljetnice oslobođenja Imotskog od Turaka.

Voditeljica tribine je dr.Vesna Matić,velika zaljubljenica u svoj imotski zavičaj i neumorna promicateljica kulturnih i tradicijskih vrijednosti Republike Hrvatske.

7.travnja,2018./17sati/EU dom Zagreb/ulaz slobodan

 

 

 

 

Fotografije

Divojka Imota najljepši ures imotske baštine. Čeoni srebrni nakit imotske ženske nošnje. Divojačka ili curinska nošnja iz Vinjana Gornjih