DANAS NA HTV-u 3. od 22:20

07.12.2017. 13:24

Čemu poezija Petra Gudelja- urednica Ljubica Benović

Art a la carte, Treći program, petak, 8. prosinca 2017.u 22.20

Čemu poezija Petra Gudelja, animiranodokumentarni film

Animirano dokumentarni filmu Čemu poezija Petra Gudelja bavi se poetskim opusom ovoga pjesnika u kontekstu hrvatske poezije i suvremenog poetskog trenutka.

„Pokretač radnje“ filma jedna je autoironična bilješka vezana uz pjesničku nagradu – kojom autor kritizira kulturnu politiku, a unutar toga i nepovoljan položaj pjesništva. Na neki način film gledatelja stavlja pred činjenicu da poezija ima i spoznajnu i svjetotvornu ulogu. U njemu su sudjelovali književni kritičari i teoretičari: Tomislav Brlek i pokojni Darko Gašparović te slikarica Julija Soubbotina.

Riječ je o premijernom prikazivanju šestog u nizu animiranodokumentarnih filmova iz ciklusa Pisci i djela koji promiču teme vezane za hrvatsku književnost a nastali su kao zajednički projekt autorskoga tima emisije Hrvatske televizije Navrh jezika.

 

Proizvodnja: HRT 2016.

Redatelj: Zvonimir Rumboldt

Redatelj animacije: Goran Radošević

Autorica glazbe: Buga Bosanac

Producentica: Margita Pandžić

Scenaristica i urednica: Ljubica Benović

 

Art a la carte, Treći program HTV-a, petak, 8. prosinca 2017.u 22.50

Čemu poezija Petra Gudelja, razgovor

U emisiji o poeziji razgovorati će se s prevoditeljem i pjesnikom Matom Marasom o poeziji Petra Gudelja i o temama vezanim za suvremeno hrvatsko pjesništvo. O Gudeljevoj poeziji razgovarati će povjesničarka književnosti dr. Sc. Lahorka Plejić Poje. U razgovoru se razrješavaju neke dileme koje su postavljene u dokumentarnom filmu „Čemu poezija Petra Gudelja“. Mate Maras govori o Gudeljevu pjesništvu kao iznimnom dijelu hrvatske kulture, ali se u razgovoru dotiče i nekih općih pitanja povezanih s kulturnom zbiljom, primjerice: koliko nagrade oblikuju književni život i koliko utječu na recepciju određenoga djela, opusa ili pisca; jesu li novi mediji, odnosno internet, promijenili narav i ulogu pisane riječi, a posebno poezije; koja je uloga književnosti, a onda i poezije; je li današnjoj pretežno urbanoj, često i frivolnoj kulturi, teško snaći se u poeziji koja uključuje univerzalno i vječno?

 

Redateljica emisije: Kamelija Čančarević

Asistentica: Irena Katarina Vuković

Urednica projekta: Lidija Špiranec

Urednica emisije: Ljubica Benović