"Moj obračun s njima" Večer u spomen na Vladu Gotovca

08.12.2017. 10:48

U vrtlogu vremena povijesne zbiljnosti Knjižnica stoji i priča priču. Dio govora Vlade Gotvoca s balkona Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović" 90.-ih godina.

"Sve je u Hrvatskoj zdrobljeno, pretvoreno u zgode, u epizode, u djelovanje raznih interesnih grupa - u kojima se nadmeću pojedinci, svaki za svoj račun - i nema drugih mjerila i nema drugih ciljeva; samo se još trivijalne fraze patetično prikazuju kao nada nacije, da bi se izigrala dubina politike i veličina njezine uloge. To je ponašanje cinične i provincijski nemarne samodostatnosti: ona je za sebe uvijek i početak i kraj."

Vlado Gotovac, 18. rujna 1930. Imotski - 7. prosinca 2000. Rim

U povodu 17. obljetnice smrti Vlade Gotovca vrlo uspješno organizirana je večer u spomen na Vladu Gotovca pod nazivom "Moj obračun s njima". U prepunoj konferencijsko-galerijskoj sali stihove iz bogatog pjesničkog opusa interpretirao je glumac Ante Šućur. O Gotovčevom liku i djelu govorio je prof. Dragutin Koštro te Toni Garac. Povijesne činjenice iz života Vlade Gotovca te njegove obitelji iznijela je prof. Mara Pezo.

 

 

 

Marija Jović, Marija Šućur 

 

Toni Garac, Mara Pezo, Drafgutin Koštro, Ante Šućur 

 

Zgrada Knjižnice "Don Mihovil Pavlinović" danas

Tekst. Marija Jović