Književna večer

12.06.2017. 09:08

Humanost i duhovnost

Kako liječnička humanost ide pod ruku s duhovnošću osvjedočili su gosti koji su promovirajući svoje knjige gostovali u Gradskoj knjižnici "Don Mihovil Pavlinović". U organizaciji Gradske knjižnice i lista Imotska krajina u konferencijsko galerijskoj sali održana je peotsko književna večer. Svoje knjige  Vila Velebita te  Tanak led predstavila je liječnica dr. Zdenka Čorkalo. Knjigu poezije Pjevam, dakle postojim uz inerpretaciju još neobjavljenih novih pjesama imotskoj publici predstavio je i liječnik dr. Vojo Malešević.

Dr. Zdenka Čorkalo (1951.) rođena je u Zagrebu. Završila je studij medicine i specijalizaciju iz anesteziologije. Radi kao specijalist anesteziolog u Kliničkom bolničkom centru Split. Članica je Društva hrvatskih književnika te Društva hrvatskih književnika BiH. Objavila je osam knjiga. Pred licem stvarnosti, Ti si moje zdravlje, Tvrdoća iz pravednosti, Docent, Lovac, Fratar, Vila Velebita, Lijek za srce.

Ulomak iz knjige Vila Velebita;

Marija

...Komu se dade reći ono čega nema, a čega si željan? Tako je bilo u kući. A u srcu? U srcu je vladala prava raskoš sjećanja. Jedno srce za jedno čekanje. Ako ju je u ičemu život obdario viškom, onda joj je dao višak vremena kojim je ona začinjala i kitila svoje dane. Ražalostila bi se, snuždila, kad bi je netko umjesto Mare zazavao Marija, kako joj je uistinu ime...Pametna Mare jedino je doktorici rekla istinu o čovjeku koji je najljepše izgovarao njezino pravo ime, istinu o svomu imenu vezanom uz već poznati višak vremena i uz čekanje. Sve je mogla dati, ali čekanje ne...

 

Vojo Malešević (1955.) rođen je u Makarskoj. Po zanimanju je liječnik. Radi kao fizijatar u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju "Biokovka" u Makarskoj. Tijekom školovanja okušava se u pisanju, slikanju, samouk je na gitari. Kao apsolvent medicine 1979. u Rijeci održava večeri poezije što rezultira objavom male prigodne zbirke. Objavio je dvije zbirke pjesama; Kad na zemlji sretneš čovjeka i Pjevam, dakle postojim. Za poeziju općenito dr. Malešević kazati će; Pjesmi se priznaje neodoljivost zanosa i iskaz o ljepoti čovjeka i svijeta oko nas, pridaje joj se i značaj ljekovitog napitka i oružja protiv mržnje. Priznaje joj se i tišina i prije i poslije, i buka...

Kad ti dođe osmijeh

na lice,

pozovi leptire

i lastavice

 

neka s njime lete,

od kuće do kuće,

od cvijeta do cvijeta

 

i pozdrave sve njihove prozore,

prašnike 

i latice

 

Nek´ se s njime uljepšavaju

sve prirodne i društvene pojave

 

i ne propuštaju mogućnosti

stvorene i za ljepotu i za zdravlje

 

posebno u ove tmurne,

zimske dane 

 

kad nam osmijeh

 

kao sunce,

svakome treba 

i neprestano nedostaje

 

Fotografije

dr. Vojo Malešević u pozitivnoj interakciji s publikom, dr. Zdenka Čorkalo i Mladen Vuković (1)dr. Vojo Malešević u pozitivnoj interakciji s publikom, dr. Zdenka Čorkalo i Mladen Vuković (2)

Arhiva vijesti